Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Ryż należy dobrze wypłukać zimną wodą . Do misy wlewamy od 400 g zimnej wody oraz dodajemy soli , oleju. Jeżeli zależy nam na tym, aby nasz ryż zachował swój śnieżnobiały odcień warto również dodać odrobinę soku z cytryny. Następnie wsypujemy do garna opłukany wcześniej ryż. Wolne gotowanie P 3, czas 20 min Po zakończeniu programu pozostaw ryż na 20 min w zamkniętej misie a później przełóż do miseczki.
Krok 2
Przygotowanie sosu Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Grzyby szybko obmyć i wysuszyć, pokroić w plastry.
Krok 3
Do misy z mieszadłem dodać masło, cebulę i czosnek. Wolne gotowanie P 1, czas 5 min
Krok 4
Do misy dodać grzyby. Wolne gotowanie P 2, czas 5 min
Krok 5
Doprawić grzyby solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku. Wolne gotowanie P 2, czas 10 min
Krok 6
Do misy dodać ciepły wywar. Wolne gotowanie P 1, czas 5 min
Krok 7
Dodaj śmietanę i łyżkę mąki. Wolne gotowanie P 1, czas 5 min Sos powinien zgęstnieć. Podawaj z ryżem i kiszonym ogórkiem.