Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Ryż z sosem grzybowym

recipe time 60 min
recipe portion 3 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

400 ml. zimna woda

180 g. RYŻ BASMATI

1/2 łyżeczka SÓL

1 łyżeczka OLEJ

1/2 łyżeczka SOKU Z CYTRYNY

500 g. Mieszanka grzybów leśnych

2 łyżka MASŁO

1 szt. CEBULA

2 szt. ZĄBKI CZOSNKU

1/2 łyżeczka TYMIANEK SUSZONY

1 łyżeczka PAPRYKA CZERWONA MIELONA

100 ml. śmietanka 18% do zup i sosów

1 łyżka MĄKA PSZENNA

250 ml. BULION WARZYWNY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Ryż należy dobrze wypłukać zimną wodą . Do misy wlewamy od 400 g zimnej wody oraz dodajemy soli , oleju. Jeżeli zależy nam na tym, aby nasz ryż zachował swój śnieżnobiały odcień warto również dodać odrobinę soku z cytryny. Następnie wsypujemy do garna opłukany wcześniej ryż. Wolne gotowanie P 3, czas 20 min Po zakończeniu programu pozostaw ryż na 20 min w zamkniętej misie a później przełóż do miseczki.

Krok 2

Przygotowanie sosu Cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Grzyby szybko obmyć i wysuszyć, pokroić w plastry.

Krok 3

Do misy z mieszadłem dodać masło, cebulę i czosnek. Wolne gotowanie P 1, czas 5 min

Krok 4

Do misy dodać grzyby. Wolne gotowanie P 2, czas 5 min

Krok 5

Doprawić grzyby solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i papryką w proszku. Wolne gotowanie P 2, czas 10 min

Krok 6

Do misy dodać ciepły wywar. Wolne gotowanie P 1, czas 5 min

Krok 7

Dodaj śmietanę i łyżkę mąki. Wolne gotowanie P 1, czas 5 min Sos powinien zgęstnieć. Podawaj z ryżem i kiszonym ogórkiem.