Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Pokroić bakłażana na kawałki i odłożyć na bok. Czosnek obrać i umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 20 sekund przy prędkości 11. Dodać oliwę z oliwek i na 3 minuty uruchomić program Slow Cook P1.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 2
Po zakończeniu programu dodać bakłażany, sok z cytryny, 100 ml wody, kmin i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Uruchomić program Slow Cook P2 na 35 minut.
program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)
Krok 3
Po zakończeniu programu szpatułką zebrać masę ze ścianek misy i zmiksować jeszcze przez 2 minuty przy prędkości 6.
Krok 4
Podawać na zimno. RADA: Pastę z bakłażana można przechowywać w lodówce. W tym celu polej ją oliwą z oliwek tak, by utworzyła cienką warstwę na całej powierzchni dipu.