Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Składniki na ciasto umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania ciasta i miksujemy na prędkości 7, aż zaczną się robić spore grudki.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 1
Krok 2
Ciasto przekładamy na blachę i wylepiamy nim cały spód. Wkładamy do lodówki i nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół).
Krok 3
Do misy po cieście wrzucamy składniki na kruszonkę (mąkę, masło, cukier i migdały) i miksujemy na prędkości 7, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Wkładamy do lodówki.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 1
Krok 4
Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Krok 5
Blachę z ciastem podpiekamy porządnie, aż będzie złocisto-brązowa (15-20 minut, w zależności od półki w piekarniku).
Krok 6
Płatki migdałowe mielimy – wkładamy ostrze do siekania i miksujemy kilka-kilkanaście sekund na prędkości 10 z założonym koszyczkiem do gotowania na parze (żeby migdały nie latały po całej misie). Mieszamy je z mąką ziemniaczaną.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 15
Krok 7
Na upieczony spód rozsypujemy mąkę z migdałami, na to truskawki i na końcu kruszonka. Pieczemy 30-40 minut – aż kruszonka ładnie się zarumieni. Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu! Wcześniej będzie się rozwalać. Wtedy też posypujemy cukrem pudrem.