Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Sól, pieprz, oliwa, majeranek, gałka muszkatołowa do smaku Królika pokroić na części i z łopatką przełożyć do misy z mieszadłem. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i por. Zalać wodą i dodać liście laurowe, pieprz, jałowiec i rozmaryn, sól. Następnie zmniejszyć na 80 stopni czas 80 min Gotować do miękkości. Ostudzić.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 100
prędkość: 1
czas: 10
Krok 2
Mięso królika uważnie obrać z kości i przesmażyć na suchej patelni do zrumienienia. Cebule obrać i pokroić w kostkę dodać do misy z mieszadłem, z łyżką oliwy.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 3
Dodać umytą, oczyszczoną z błonek i osuszoną wątróbkę. Czas 15 min.
program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)
Krok 4
Bułkę namoczyć w bulionie z ugotowanego królika i odcisnąć. Obsmażone mięso z królika, ugotowaną łopatkę, podsmażoną cebulę i wątróbkę, odciśniętą bułkę i boczek surowy (bez skóry) podzielić na trzy porcje i nożem ultrablende znielić na obrotach 12 - 10 . Doprawić solą i pieprzem, dodać majeranku i gałki muszkatołowej. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt zbita dodać odrobinę bulionu. Ubić białka z odrobiną soli i połączyć z masą pamiętając, żeby najpierw trochę masy włożyć do piany i wymieszać a następnie delikatnie taką pianę łączymy z masą..Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 1 godzinę.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 5