Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

DESER GRUSZKOWO-CZEKOLADOWY

recipe time 20 min
recipe portion 6 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

200 g HERBATNIKI KORZENNE

350 g GRUSZKI W SYROPIE (WAGA PO ODSĄCZENIU)

4 łyżka SYROP Z GRUSZEK

3 mały listek LISTKI ŻELATYNY

40 g ROZTOPIONE MASŁO

200 ml ŚMIETANA 36%

60 g CUKIER

120 g SEREK MASCARPONE

100 g GORZKA CZEKOLADA

80 ml MLEKO


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie z założonym ostrzem tnącym przez 30 sekund miksować herbatniki przy prędkości 10. Dodać roztopione masło, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć równo dno formy do pieczenia.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 0

Krok 2

Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Do misy włożyć odsączone gruszki i dodać 2 łyżki syropu. Miksować przez 1 minutę przy prędkości 10. Przełożyć do innego naczynia.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 1

Krok 3

W rondlu podgrzać 2 łyżki syropu i umieścić w nim namoczone listki żelatyny. Umyć misę i założyć trzepaczkę. Wlać śmietanę i miksować przez 3 minuty przy prędkości 7. Dodać cukier, gruszki, mascarpone i żelatynę. Miksować przez 1 minutę i 30 sekund przy prędkości 4. Masę przełożyć do formy i mieścić w lodówce.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 3

Krok 4

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić czekoladę i mleko. Topić przez 8 minut przy temperaturze 70°C i prędkości 5. Wylać czekoladę na krem śmietanowy. Schładzać przez przynajmniej 3 godziny. RADA: Deser można udekorować kawałkami gruszek.

program: manualny

temperatura: 70

prędkość: 5

czas: 8